Wat zijn katernen?

In het drukproces verwijst het begrip "katernen" naar gevouwen vellen papier die samengebonden worden om een boek of tijdschrift te vormen. Een katern bestaat uit meerdere pagina's die op een enkel vel papier zijn afgedrukt en vervolgens zo worden gevouwen dat ze in de juiste volgorde komen.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot katernen:

  1. Afdrukken: Op een groot vel papier worden meerdere pagina's afgedrukt, meestal in een specifieke volgorde, afhankelijk van het ontwerp van het boek of tijdschrift.

  2. Vouwen: Het bedrukte vel papier wordt vervolgens op een gecontroleerde manier gevouwen om de afzonderlijke pagina's op de juiste plek te krijgen. De manier van vouwen hangt af van het uiteindelijke ontwerp en de gewenste paginalayout.

  3. Binden: De gevouwen vellen worden samengevoegd en gebonden tot een boekblok. Dit kan gebeuren door middel van verschillende bindmethoden, zoals lijmen, nieten of naaien, afhankelijk van de productievereisten.

  4. Paginavolgorde: Het gebruik van katernen zorgt ervoor dat de pagina's van het boek of tijdschrift in de juiste volgorde worden gehouden. Elke katern vertegenwoordigt een deel van het boek.

Door het gebruik van katernen kunnen boeken en tijdschriften efficiƫnt worden geproduceerd en gebonden. Het helpt bij het organiseren van de pagina's en zorgt voor een gestructureerd eindproduct.