Ongestreken en gestreken papier

'Ongestreken' en 'gestreken' verwijzen naar twee verschillende soorten oppervlakteafwerkingen die worden gebruikt bij de productie van papier. Deze termen hebben betrekking op hoe het papier is behandeld en het uiterlijk en de textuur ervan.

  1. Ongestreken papier:

    • Kenmerken: Ongestreken papier heeft een ruwer oppervlak omdat het niet door een polijstproces is gegaan. Het voelt natuurlijker aan en heeft meer textuur.

    • Gebruik: Het wordt vaak gebruikt voor afdrukken waarbij een natuurlijke uitstraling gewenst is, zoals boeken, notitieboeken en andere soorten drukwerk.

  2. Gestreken papier:

    • Kenmerken: Gestreken papier heeft een gladder oppervlak omdat het door een polijstproces is gegaan, waarbij het papier in contact komt met hete cilinders om onregelmatigheden te verminderen.

    • Gebruik: Het wordt vaak gebruikt voor afdrukken waarbij een hoogglans of scherpe beeldweergave belangrijk is, zoals tijdschriften, brochures, postkaarten en marketingmateriaal.

Het kiezen tussen gestreken en ongestreken papier hangt af van het beoogde gebruik en het gewenste visuele effect. Ongestreken papier geeft een meer natuurlijke uitstraling, terwijl gestreken papier zorgt voor helderdere kleuren en een gladder oppervlak voor gedetailleerde afbeeldingen.