Wat is bleed of afloop bij drukwerk?

Bij het ontwerpen van drukwerk, zoals visitekaartjes, flyers of posters, kom je vaak de termen "bleed" of "afloop" tegen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

afloopbleedBleed of afloop verwijst naar de extra ruimte rondom je ontwerp die wordt toegevoegd voordat het bestand naar de drukkerij gaat. Deze extra ruimte is cruciaal omdat drukmachines kleine verschuivingen kunnen hebben tijdens het snijden van het papier. Als je ontwerp geen bleed heeft, bestaat het risico dat er witte randen ontstaan aan de randen van je afgewerkt drukwerk, omdat de snijlijn niet exact op de rand van je ontwerp kan vallen.

Waarom is bleed belangrijk?

Stel je voor dat je een flyer ontwerpt met een uiteindelijke afmeting van 150 x 210 mm. Als je geen bleed toevoegt en je ontwerp eindigt precies bij deze afmetingen, dan loop je het risico dat door kleine verschuivingen tijdens het snijproces onbedoelde witte randen kunnen ontstaan aan de randen van je flyer.

Door bleed toe te voegen, vergroot je de afmetingen van je ontwerp. Voor dit voorbeeld zou je bestand dan 156 x 216 mm kunnen zijn, met een bleed van 3 mm aan alle zijden. Hierdoor zorg je ervoor dat je ontwerp volledig tot aan de randen van het uiteindelijke product loopt. Als er tijdens het snijden een kleine afwijking optreedt, wordt deze opgevangen door de bleed, waardoor je flyer netjes wordt afgesneden op de uiteindelijke afmeting van 150 x 210 mm, zonder witte randen.

Het toevoegen van bleed is dus als een veiligheidsmarge voor je ontwerp. Het garandeert dat zelfs als er kleine variaties zijn tijdens het productieproces, je drukwerk er perfect uitziet. Het is een kleine inspanning die ervoor zorgt dat je gedrukte materialen altijd een professionele uitstraling hebben.

Conclusie:

Kortom, het toevoegen van bleed is een eenvoudige maar essentiƫle stap in het ontwerpproces. Het garandeert dat je drukwerk eruitziet zoals je het hebt bedoeld, zonder ongewenste witte randen. Dus, voordat je je drukklare bestanden naar de drukker stuurt, zorg ervoor dat je de nodige bleed hebt toegevoegd. Het is een kleine inspanning die een groot verschil maakt in de uiteindelijke kwaliteit van je gedrukte materialen.